Teorie o vziku hudby

Nedávno mě napadla taková otázka, která je opravdu zajímavá... Jak vlastně vznikla hudba??????? A tak jsem hledala na netu, a to, co jsem našla bylo opravu zajímavé. Ale dost obkecávání a přeju pěkné počteníčko..

Hudbu dnes bereme jako samozřejmost, setkáváme se s ní snad na každém kroku, je všude. Určitou hudbu jsme zvyklí poslouchat současně s prováděním jiných činností. Některým melodiím jsme ale schopni se plně oddat, a ty pak mají tu moc přivodit nám různé pocity. Vzrušení, strach, rozechvění, radost, uklidnění. Některé lidi může dovést až k slzám. Hudba pro nás zůstává stále záhadou. Jakou roli má hudba v našich životech? Lidé všech kultur mají rádi tanec, rytmus, melodie. K čemu by se mělo něco takového jako je hudba objevit v evoluci? A pokud není důsledkem evoluce, odkud se potom bere naše záliba v hudbě? Jak vznikla naše hudba a náš hudební sluch? Proč máme tak rádi hudbu?

Jak vznikla hudba? Neexistuje jednoznačná odpověď. Ale máme několik teorií vzniku hudby, a to  z rytmu tance, práce nebo z ptačího zpěvu anebo taky náhodou či dokonce z magie a kouzel nebo vznikla společně s řečí...

Kdy vzikla hudba? Historické prameny se úplně neshodují  o tom, kdy vznikla hudba. Pokud bychom brali pravěk za začátek "hudby", datum jejího vzniku by bylo asi 40 000 let př.n.l. Tehdy byl zpěv, tanec, výkřiky, skandování slov kolektivní záležitostí a "hudba" fungovala jako sdělení nějakých zpráv, něčeho důležitého. Za první muzikální projevy člověka lze považovat dupání, tleskání, užití primitivních bicích nástrojů jako klacek, kterým bušili o kládu, kámen nebo kosti.

A proč vnikla hudba? No, to taky není úplně jasné... Buď pro potěšení, k dorozumívání, ktomu, aby rychleji ubíhala práce, ale určitě bychom našli ještě milióny a milióny teorií, proč vznikla hudba...

 Teorie otom, že hudba vznikla z ptačího zpěvu hovoří vlastně o tom, že se hudba vyvinula napodobováním zpěvu ptáků, respektive přírodních zvuků obecně. Její povaha je tedy mimetická, takže se zde uplatňuje názor jedonho starořeckého filozofa, a to názor na umění jako na pouhé napodobování . Tento pohled na vznik hudby hovoří o pojetí hudby v některých primitivních kulturách. Třeba některé kmeny, které žijí  někde daleko od civilizace, a nespatřili světlo moderního světa, muzicírují tak, že napodobují zvuky třeba zvířat.

 Teorie o tom, že vznikla z rytmu tance nebo práce pojednává o tom, že hudba vznikla jako doprovod společné práce. Rytmická složka hudby pomáhala udržovat pracovní tempo. Já si taky u některých sáhodlouhých domácích úkolů prozpěvuju třeba něco jako: ''Ještě jedno cvičení, bude konec mučení", ale když mě slyší moje sestra, tak mě radši přetáhne polštářem přes hlavu... :))

Teorie o tom, že vznikla společně s řečí. Hudba se vyvinula společně s řečí. Tato teorie je založena na povaze tónových a melodických jazyků jako je například Čínština, kde se význam slov vyjadřuje velkou mírou pomocí melodie.

Teorie o tom, že vznikla z magie a kouzel. Tahle teorie mi přišla asi jako ta nejůžasnější, ale bohužel jsem o ní nenašla žádné informace. Jenom to že mohla vzniknout právě z kouzl a magie :((

Doufám, že je vám tenhleten text líbil, a zatím ČUS!!!!