Pavouci

Pavouci

Kdo by je neznal. Malé i velké, chlupaté i holé potvory co mají "od všeho osm" a neblahou pověst k tomu. Každopádně, pavouci jsou ti nejneoblíbenější stvoření na zemi. Zaslouží si to ale?

Je jasné, že pavouci nejsou žádní svatoušci. Někteří jsou velmi prudce jedovatí, všichni dohromady vlastní neuvěřitelnou schopnost: vyvolat u člověka šok. Úžasný příklad je pokoutník, který se promenáduje ve sklepě mezi zavařovacími sklenicemi. Kdo pak má chuť na marmeládu? Pavouci mají na svědomí také nejrozšířenější fobii na světě - arachnofobii. Arachnofobie, nejrozšířenější z fobií, se projevuje někdy i šokem a  následnou ztrátou vědomí. Což by se dalo považovat za celkem slušný handicap. No a pak je tu pavoučí jed. Malá černá osminohá bestie s rudou skvrnou na zadečku a názvem Černá vdova se pyšní jedním z nejprudších jedů vůbec, pro člověka je smrtelný. Ale v ČR naštěstí nežije. Uf?

Ale k těm přednostem. Každé malé dítě ví, že pavouk loví mouchy. Spousta lidí si však ani neuvědomuje, co to vlastně znamená. Tím, že pavouci loví, se výrazně snižuje riziko nemocí a zejména infekcí v jídlech, kam mouchy s oblibou kladou svoje ratolesti. Navíc, pavouk je celkem tichý a nedělá v noci otravné bzzzzzzzz. Ti, co mají navíc nějakého chlupatého elegána doma, navíc dosvědčí, že je to velmi zajímavý domácí mazlíček. 

Takže si to shrneme: Pavouci sice nejsou ani nejlepší, ani nejkrásnější zvířátka. Ale své místo na světě mají taky. Tak to proboha respektujte a neběhejte za každým milimetrovým pavoučkem s biolitem a uširvoucím hysterickým řevem. Když už se vám producírují doma, vezměte je do krabičky a vyhoďte ven. Myslete na to, že pavouk v domě je mnohem méně škodlivý než třeba mravenci. Nebo mladší sourozenci.